Quinoa op de korrel genomen

Quinoa, schijnbaar de nieuwste hype onder superfoods. Vaak besproken als 'wondergraan' en geprezen omwille van allerlei gezonde eigenschappen. Maar is dit wel zo?
Wat is Quinoa
Quinoa, uitgesproken als kienwa, is geen graan maar een zaad uit Zuid-Amerika. Daar het in de meest koude en dorre plekken kan groeien zag men potentieel hierin om het wereldwijde voedseltekort in de wereld te verkleinen. Hierdoor kwam het ook in het westen in beeld, en werd het gelinkt aan 'superfood'. Er zouden zeer veel eiwitten in Quinoa zitten met vrijwel alle essentiële aminozuren, extra vitamines, mineralen en antioxidanten . Daarnaast zouden er geen gluten inzitten, en wel veel gezonde voedingsvezels.
Maar klopt dit wel
Bovenstaande beweringen worden vaak wetenschappelijk onvoldoende onderbouwd waardoor u zich kan afvragen of deze gezondheidsclaims wel terecht zijn.
Quinoa zou bijna dubbel zoveel eiwitten bevatten als tarwe en zilvervliesrijst. Daar het meer eiwitten bevat, en anders dan andere bronnen van plantaardige eiwitten de eiwitsamenstelling vrijwel net zo compleet is als vlees en ei, kan dit een gezonde bron van eiwit zijn voor mensen die minder en geen vlees willen eten. Maar, uitzonderlijk is dit niet te noemen, soja en peulvruchten bevatten tot wel 45% eiwitten, en quinoa 'slechts' 16%.
Quinoa wordt ook aangeprezen omdat het glutenvrij is; tarwe, rijst, haver en boekweit zijn dit ook. De vraag is of het nodig is om glutenvrij te eten? Enkel mensen die aan coeliakie lijden, pakweg 1 procent van onze bevolking, zijn hierbij gebaat. Sterker nog, de Nederlandse Coeliakie Vereniging raadt af om glutenvrij te eten als je niet voldoende kennis van zaken hebt. De kans dat je tekorten oploopt, is groot.
Eigenlijk valt ook de hoeveelheid gezonde voedingsstoffen in quinoa tegen. Het vezelgehalte is met 3,5gram per 100 gram, kleiner dan havermout die 5gram bevat. Ook het vitamine- en mineralengehalte, een van dé unieke eigenschappen van quinoa, is eigenlijk niet zo opvallend hoog in vergelijking met andere volkorengranen.
Wat doet het dan wel
Je kan zeker stellen dat quinoa zijn voordelen heeft. Het heeft een lage glycemische index, waardoor het zeker geschikt is voor mensen die op dieet gaan. Het verteerd traag, en houdt de bloedsuiker spiegel stabiel. Het bevat essentiële aminozuren, en hoge waarden magnesium, calcium, fosfor, koper, zink, kalium, ijzer en mangaan. Zoals aangegeven kan quinoa een aanrader zijn voor mensen die hun eiwitten minder of niet uit vlees willen halen omdat het een plantaardige, vetvrije en cholesterol vriendelijk product is.
Quinoa is terecht populair onder gezondheidsbewuste mensen. Maar, zonder te oordelen of superfood wel/niet bestaat, ik geef de voorkeur aan compleet voedsel, kan quinoa niet aan deze unieke superfood verwachtingen voldoen. Quinoa is zeker gezond maar het is niet dé voedingstof bij uitstek zoals aan superfood wordt toegeschreven. Het is een leuke afwisseling voor bijvoorbeeld rijst en pasta of een alternatief voor vlees zoals linzen en haver dit ook zijn.